Nuorisokulttuurin tämän hetken kenties valovoimaisin ilmiö hip hop on esillä Mellunmäessä ensi viikolla. Laakavuoren koululla tulevana keskiviikkona järjestettävässä Call out Discossa 7-17 -vuotiaille lapsille ja nuorille tarjoutuu mahdollisuus tutustua hip hop -kulttuurin eri taiteenmuotoihin ja sen ammattilaisiin.

Kyseessä on yksi 09 Helsinki Human Rightsin tukeman Call out Suomi -hankkeen tapahtumakonsepteista. Erityisen tulevasta tapahtumasta tekee se, että sen järjestämisessä vetovastuussa ovat olleet nuoret itse. Neljästä hip hopista kiinnostuneesta helsinkiläisnuoresta koottu tiimi on joulukuusta alkaen toteuttanut projektin keikkatöinä. Tiimin mentoroinnista vastanneen, Call out Suomi -hankkeen perustajan Ramona Panulan mukaan nuorten osallistaminen tapahtuman tuotantoon oli luonnollinen valinta.

– Koko Call out -hanke on alun perin lähtöisin nuorten omista ideoista ja heidän kohtaamisestaan, Panula kertoo.

Panulan mukaan hip hop -teeman ympärille nivoutuukin sujuvasti nuorten kohtaamisen ohella yhteinen tekeminen, sekä yhteisöllisyyden ja uusien harrastusten luominen.

– Se on nuorten kulttuuri. Paitsi, että nuoret ovat valmiiksi tietoisia ja kiinnostuneita siitä, se on myös aihe, mistä me järjestäjät ja tapahtumaan osallistuvat ammattilaiset tiedämme eniten.

Nuorten tehtävänä on projektin aikana ollut suunnitella, toteuttaa ja vastata tapahtuman aikatauluista, ohjelmasta, artistien buukkaamisesta ja tapahtumapaikan järjestelyistä. Kotikutoisuutta ei ole vältelty, vaan pikemminkin vaalittu.

– Tapahtumaa on tehty katutanssin ja hip hopin hengessä, kertoo yksi tuotantotiimin nuorista, beatboxaaja ja tapahtuman ”host” Jan Eeken, taiteilijanimeltään MC Happyfeet.

– Aloitimme suunnittelun miettimillä, mitä hip hop on, mitä siihen kuuluu ja mitä sen ympärillä pyörii.

Käytännön tapahtumatuotannon tehtävien lisäksi nuoret ovat saaneet projektin aikana työkokemusta markkinoinnista. Ryhmä kuvasi talven aikana tapahtumalle muun muassa oman trailer-videon.

– Tärkeä osa markkinointia oli selvittää, mitä sosiaalisen median kanavia haluamme käyttää, mihin mainoksia jaetaan ja mikä saisi lapset haluamaan osallistua tapahtumaan, Eeken kuvailee.

Tapahtuman tarkoituksena on tutustuttaa osallistujat turvallisessa ja kannustavassa ympäristössä hip hop -kulttuuria edustaviin ammattitason katutanssijoihin, DJ:hin, graffititaiteilijoihin sekä räppäreihin. Panulan ja tapahtumaa tekevien nuorten toiveena onkin, että näiden ammattilaisten tarjoama opastus ja kannustus inspiroisi osallistujia kokeilemaan eri hip hop -kulttuurin muotoja ja innostumaan uuteen harrastukseen.

Maksuton Call out Disco -tapahtuma pidetään Mellunmäessä Laakavuoren koululla keskiviikkona 28. maaliskuuta klo 16:00-20:30. Illan aikana esiintymislavalle nousee kontulalaislähtöinen räppäri Hassan Maikal. Ohjelmassa on pääartistin lisäksi DJ-livemusiikkia, tanssiesityksiä ja -kilpailuja sekä graffititaiteilijoiden vetämä piirustustyöpaja.

Tapahtumaa ja sitä tuottavia nuoria ovat olleet tukemassa 09 Helsinki Human Rights säätiö, Maahanmuuttajanuorten Helsinki ja Kontulan D-Asema.

Entä mitkä ovat järjestäjien itsensä mukaan kolme parasta asiaa Call outissa?

– Yhdessäolo, kunnioitus ja se, että se on vaan siistein juttu ikinä, Eeken hehkuttaa.

Categories: Uutiset