Me-talo Mellunmäki -hankkeen yhtenä tavoitteena on tukea idän alueen nuorten pääsyä työelämään. Olemme palkanneet talolle syksyn aikana nuoria keikkatöihin avustamaan niin talon ylläpidossa, markkinoinnissa kuin toiminnan sisältöjen kehittämisessä.

Nuorten tavoittamisessa ja työllistämisessä välineenä Me-talolla käytetään mobiilirekrytointia.
Sen avulla kuka tahansa voi älysovelluksia käyttämällä palkata lähellä olevia nuoria lyhytkestoisiin työtehtäviin. Mobiilirekrytoinnin sovelluksia ovat muun muassa Treamer ja WorkPilots.

Kysyttäessä miten nuoret päätyivät tekemään mobiilikeikkatöitä, kävi vanhan kunnon puskaradion merkitys selväksi.

– Rupesin ihmettelemään, kun kaverillani oli yhtäkkiä joka viikko uusi työ, kertoo me-talon kuukausiesitteiden jakamisessa avustanut Vivian.

– Kaverini ehdotti WorkPilots-sovellusta minulle, kertoo siivousaskareissa syksyllä auttanut Mariam.

– Ala-asteen opettajani Niina on me-talolla töissä ja hän pyysi minua tulemaan mukaan, mainitsee sosionomiksi opiskeleva Sonja.

Sonja on syksyn aikana tehnyt opintojensa ohella keikkoja me-talon iltapäiväkerhojen apulaisena. Hän on myös ollut mukana ideoimassa talolle kokonaan uutta ohjelmaa. Yhdessä kaverin kanssa ideoitu, nuoria ja lapsia yhteen tuova isosisko- ja isovelitoiminta on käynnistynyt.

– Vein erään tytön Itikseen tapaamaan ekaa kertaa joulupukkia. On kyllä ollut muutenkin siistii!

Nopeaa ja kätevää työnhakua

Nuorten mielestä yksi mobiilirekrytoinnin kätevimpiä ominaisuuksia on oman profiilin luominen. Sen käyttäminen nopeuttaa ja helpottaa töiden hakemista huomattavasti.

– Voit hakea esimerkiksi ulkona ollessasi nopeasti jotakin paikkaa, sillä omat tiedot on tallennettu omaan profiiliin, Mariam sanoo.

– Ei tarvitse lähettää monta CV:tä eri paikkoihin ja esitellä itseään uudelleen ja uudelleen, Vivian mainitsee.

Millaisia keikkatöitä nuoret etsivät?

Houkutteleviksi keikkatöiksi nuoret laskevat erityisesti helpot ja yksinkertaiset tehtävät.

– Just joitakin tälläsiä helppoja hommia kuten lehtien jakamista tai vaikka joissain juhlissa tarjoilujen kanssa avustamista on kiva tehdä. Ei tavallaan mitään sellaista, missä pystyy tyrimään tosi pahasti, Vivian naurahtaa.

Myös koulutuksella ja omalla opiskelualalla on merkitystä, kun nuori valitsee työtehtäviä.

– Useimmat varmasti haluaa tehdä sen alan töitä, mitä ne sillä hetkellä opiskelee, sanoo Sonja.

Työnantaja ei voi aliarvioida omaa vaikutustaan nuoren kehittymiseen, vaikka palkatun nuoren työsuhde mitattaisiin muutamissa tunneissa. Tehtäviä luodessa tulisikin ottaa huomioon nuoren tausta ja kokemattomuus.

– Hyvä työnantaja on sellainen, joka kertoo ohjeet hyvin eikä vain oleta, että sen nyt pitäisi osata tehdä kaikki hommat, kertoo Vivian.

Toisaalta jotkut viihtyvät vapaaluontoisempien työtehtävien parissa.

– Kaiken ei tarvitse olla niin muodollista. Saa olla myös rento, Sonja kertoo.

Kenelle keikkatyöt soveltuvat?

Me-talolla keikkatöitä tehneet nuoret suosittelisivat mobiilirekrytointia niille, jotka opiskelevat tai ovat työelämän kynnyksellä.

Keikkatyöt nähdään myös hyvänä keinona tutustua työelämään ja löytää oma alansa.

– Kun tekee yksittäisiä keikkahommia siellä sun täällä, saa idean tavallaan koko työn tekemisen kuvasta ja oppii tietämään paremmin, mitä haluaa tehdä myöhemmin, kertoo Vivian.

Mariamin mielestä keikkatyöt sopivat hyvin juuri opiskelijan elämäntyyliin.

– Keikkatöitä tekemällä tienaa rahaa, mutta jää myös aikaa opiskelulle ja vapaa-ajan vietolle.

Categories: Uutiset