SONY DSC

Malmin palloiluhallin alakerran pikkuhuone on muuntunut graffitityöpajaksi: kyniä, tusseja, spraymaaleja, graffitikirjoja ja keskittyneitä ilmeitä. Kynät sauhuavat ja papereille muodostuu mitä erilaisempia taideteoksia. Maanantaina alkaneella Funk On ry:n, Operaatio Pulssin, HNMKY:n ja 09HHR:n yhteistyössä järjestämällä graffitikurssilla tutustuttiin aluksi katutaiteeseen ja graffitien historiaan. Sitten kurssilaisille annettiin papereita ja kyniä, sen jälkeen spraymaaleja ja siitä se sitten lähti.

”Katutaidetta voi tehdä monilla eri tavoilla, ei ainoastaan seinäpinnoille”, yksi kurssin vetäjistä, Funk On ry:n Henry Taavitsainen muistuttaa ja heijastaa seinälle erilaisia esimerkkejä katutaiteesta. Taavitsaisen lisäksi nelipäiväisen kurssin vetäjinä toimivat Funk On ry:n Pete ”Hende” Nieminen, Tanja ”Lähiöprinsessa” Drca ja Mika Helin. Innokkaita kurssilaisia oli yhteensä 24.
”Parhaiten mieleen jäi, kun eräs poika kysyi minulta, olisiko tänne voinut jäädä yöksi”, Hende nauraa.

Nimimerkillä K esittäytyvä 15-vuotias taiteilijanalku kertoo harrastaneensa graffitien piirtämistä noin kaksi vuotta. Hän kuuli kurssista ukiltaan, joka oli lukenut kurssista Helsingin Sanomista. ”Siisteintä katutaiteessa on sen monipuolisuus ja se kuinka luova katutaiteessa voi olla”, K toteaa. Hän on tullut kurssille kaverinsa, Balin (16) kanssa, joka luonnostelee vieressä omaa piirrostaan. ”Taide on hieno asia ja koen, että mielipiteen ilmaiseminen taiteella on tärkeää”, Bali muotoilee.

SONY DSC

Torstaina alakerran pikkuhuonetta ei enää tunnista vanhaksi toimistohuoneeksi. Valkoiset seinät ovat historiaa ja niiden tilalla on värikkäitä graffiteja ja maalauksia, lattialla on maalattuja pöytiä sekä pieniä seinälevygraffiteja. Myös käytävä on koristeltu piirroksilla. Neljä päivää huone on ollut täynnä innokkaita ja ahkeria graffitikurssilaisia. Nyt huone on kuitenkin hiljentynyt, sillä kaikki ovat siirtyneet yläkertaan. Siellä maalataan koriskentän isolle seinälle yhteistä graffitia. Funk On ry:n Tanjan mielestä parasta antia on ollut juuri kurssin yhteisöllisyys. ”Yhdessä suunnitellaan ja yhdessä toteutetaan”, Tanja summaa.

Kurssille osallistuneen kuudesluokkalaisen Lauran mielestä parasta kurssissa on ollut uusien asioiden oppiminen ja se, että kerrankin on saanut piirtää seinään, toisin kuin kotona. Myös viidesluokkalainen Joyce kertoo seinään sprayaamisen ja piirtämisen olleen parasta. ”Mun mielestä parasta on se, että mut otettiin kesken kaiken mukaan kurssille”, 12-vuotias Lea kertoo.

SONY DSC

SONY DSC

Lisätietoa:
www.operaatiopulssi.net
http://funkon.org

09HHR Malmi
09 Helsinki Human Rights

Categories: Uutiset